Kwaliteit

Wij hechten veel belang aan een professionele cultuur, aan het samen leren en samen werken. We zorgen door collegiale overleggen dat de leerkrachten betrokken zijn bij het ontwikkelen van het (onderwijskundig) beleid van onze school. 

Visie op leren

Het is van groot belang om kinderen een sterke basis mee te geven. Natuurlijk zijn de basisvaardigheden zoals lezen, taal, rekenen en spelling daar een groot onderdeel van. Maar wij willen ook de natuurlijke nieuwsgierigheid van onze leerlingen bevorderen. Dit doen we door middel van een thematische werkwijze binnen het onderzoekend en ontdekkend leren. 

Wij zien het leerproces als een actief proces van het zoeken en leren naar kennis en dat deze kennis vervolgens wordt gedeeld met anderen. Daarbij is het belangrijk dat de leerkracht verder bouwt op de al aanwezige kennis van de leerling. Het leren vindt daarbij steeds meer onder de eigen verantwoordelijkheid van het kind plaats. De rol van de leerkracht is om inzicht te hebben in de kennis van vaardigheden van de leerlingen zodat wij ze verder kunnen begeleiden richting de volgende stap.

Het vormgeven van taken en lessen op deze manier vindt plaats op basis van 4 peilers:

  • De leerling moet actief zijn - hij moet iets doen om de leerstof te verwerken;
  • De leerling moet constructief zijn - Hij moet de kennis zelf verbinden met de aanwezige kennis en uitzoeken wat hij nog nodig heeft. 
  • De leerling moet doelgericht met de kennis omgaan - het leren levert succeservaringen op wanneer kinderen een (bereikbaar) doel voor ogen hebben.
  • De leerlingen moeten samen werken bij het zoeken en begrijpen van de kennis. Leren is een sociaal proces. Elkaar uitleg geven en helpen bij het begrijpen van de kennis zorgt voor goede resultaten.

Op deze manier zorgen we ervoor dat leerlingen binnen hun eigen kunnen blijven groeien. Een goede begeleiding van ons als leerkrachten is daarin onmisbaar.

Ontwikkeling van de leerkrachten

Natuurlijk moeten ook de leerkrachten zich blijven ontwikkelen en groeien. Nieuwe collega's worden op de hoogte gesteld van de missie, de visie en de doelen van onze school. Ze worden gecoached zodat ze in de gelegenheid zijn om te groeien in hun rol. Naast de begeleiding aan de start hebben wij een aantal studiedagen waarbij wij als collega's aan de slag gaan met onze eigen ontwikkeling. De leekrachten hebben ook de mogelijkheid om in het kader van de eigen, persoonlijke ontwikkeling trainingen of workshops te volgen via de SKOV-academy. Dit is een platform waar regelmatig nieuwe trainingen worden aangeboden. Dit zijn trainingen door externe of interne experts die hun expertise aanbieden. Zo blijven we allemaal groeien en ontwikkelen zodat we de leerlingen de beste hulp kunnen bieden in hun weg naar een mooie toekomst.

Leerlingvolgsysteem

Voor het meten van de ontwikkeling van de leerlingen maken wij gebruik van verschillende toetsingsmethodes en ons leerlingvolgsysteem. Alle gegevens van de toetsen en het functioneren van de leerlingen wordt bijgehouden in ParnasSys. Daarnaast wordt vanaf groep 1 een dossier gemaakt met daarin de volgende gegevens:

  • Toets gegevens methodetoetsen
  • Toets gegevens Cito-toetsen
  • Eventuele uitslagen van onderzoeken
  • Verslagen van overdrachtsgesprekken
  • Gespreksverslagen met ouders en derden

Wij maken gebruik van het leerlingvolgsysteem Cito Leerling in Beeld. Daarin worden de vorderingen bijgehouden op het gebied van de ontwikkeling van de leerling. Zowel op het gebied van de basisvaardigheden als de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind. Dit geeft ons een duidelijk beeld waardoor wij de juiste ondersteuning kunnen bieden wanneer dit nodig is.