Kwaliteit
Wij hechten veel belang aan een professionele cultuur, aan het samen leren en samen werken. We zorgen door collegiale overleggen dat de leerkrachten betrokken zijn bij het ontwikkelen van het (onderwijskundig) beleid van onze school.
Visie op leren
Het is van groot belang om kinderen een sterke basis mee te geven. Natuurlijk zijn de basisvaardigheden zoals lezen, taal, rekenen en spelling daar een groot onderdeel van. Maar wij willen ook de natuurlijke nieuwsgierigheid van onze leerlingen bevorderen. Dit doen we door middel van een thematische werkwijze binnen het onderzoekend en ontdekkend leren.
Wij zien het leerproces als een actief proces van het zoeken en leren naar kennis en dat deze kennis vervolgens wordt gedeeld met anderen. Daarbij is het belangrijk dat de leerkracht verder bouwt op de al aanwezige kennis van de leerling. Het leren vindt daarbij steeds meer onder de eigen verantwoordelijkheid van het kind plaats. De rol van de leerkracht is om inzicht te hebben in de kennis van vaardigheden van de leerlingen zodat wij ze verder kunnen begeleiden richting de volgende stap.
Het vormgeven van taken en lessen op deze manier vindt plaats op basis van 4 peilers:
- De leerling moet actief zijn - hij moet iets doen om de leerstof te verwerken;
- De leerling moet constructief zijn - Hij moet de kennis zelf verbinden met de aanwezige kennis en uitzoeken wat hij nog nodig heeft.
- De leerling moet doelgericht met de kennis omgaan - het leren levert succeservaringen op wanneer kinderen een (bereikbaar) doel voor ogen hebben.
- De leerlingen moeten samen werken bij het zoeken en begrijpen van de kennis. Leren is een sociaal proces. Elkaar uitleg geven en helpen bij het begrijpen van de kennis zorgt voor goede resultaten.
Op deze manier zorgen we ervoor dat leerlingen binnen hun eigen kunnen blijven groeien. Een goede begeleiding van ons als leerkrachten is daarin onmisbaar.