Home / Meer info / Over Hoofdluis

Over Hoofdluis

Hoofdluis is een regelmatig terugkerend probleem. Op plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen kan deze besmetting gemakkelijk van de één naar de ander overgebracht worden. De school is zo’n plaats. Na elke vakantie van een week of langer controleren wij alle kinderen op school. Als wij luizen aantreffen bij een kind nemen wij contact met u op, zodat u tot behandeling over kan gaan.

Eerst wat informatie over de luis:

Luizen zijn parasieten. Ze hebben een ander dier of mens nodig om te overleven. Elk diersoort, dus ook de mens, heeft zijn eigen luizen. De luis van b.v. een hond kan niet overleven op een mens of omgekeerd.

Een luis is 1-3 mm groot en grijsbruin van kleur.

Een luis vindt de lichaamstemperatuur van de mens de prettigste leefomstandigheid. Als een kind b.v. koorts heeft dan verlaat hij het hoofd.

Buiten het hoofd kan een luis ongeveer 3 dagen overleven, daarna gaan ze dood.

Een luis leeft ongeveer 4-6 weken en legt zo’n 6-8 eitjes (neten) per dag.

Neten zitten vastgekleefd aan de haren tegen de hoofdhuid aan.

Neten zien eruit als zoutkorreltjes.

Soms worden neten verward met roos. Het verschil met roos is echter heel duidelijk: roos zit los en neten zitten vastgekleefd.

Na ongeveer 7-10 dagen komen neten uit.

Verse neten zitten dichtbij de hoofdhuid. Als de neet 1 cm of verder van de hoofdhuid af zit dan is dat een oude neet. Er is dan geen gevaar van besmetting meer.

Neten kunnen buiten de hoofdhuid maximaal 6 dagen overleven.Dit betekent dat een haar met een neet eraan, b.v. in een kam of jas, gewoon uit kan komen. De luis gaat dan op zoek naar een nieuwe gastheer of -vrouw.

Luizen dragen geen ziekten over. Zij kunnen niet vliegen of springen, het zijn overlopers.

Iedereen kan hoofdluis krijgen, al zorg je nog zo goed voor jezelf en was je je haar heel vaak. Het maakt de luis niet uit, sterker nog, de luis heeft voorkeur voor schoon gewassen hoorden.

Wij op school controleren dus elke maandag na een vakantie van één week of langer. Als wij tussen door melding krijgen van een ouder dat hun kind luizen heeft dan controleren wij ook de hele klas. Het is dus heel belangrijk dat u de school een berichtje geeft wanneer uw kind luizen heeft.

Hoofdluis gaat niet vanzelf weg, dus behandeling is altijd nodig!!!!!!
Wanneer u ontdekt dat uw kind luizen heeft moet u uw kind behandelen. Bij de apotheek kunt u een middel kopen en ook goede luizenkammen. Na behandeling kan uw kind gewoon weer naar school.

Maar dan daarna:

Na behandeling van het kind moet de omgeving ook behandeld worden.
  • Kleding, jassen, mutsen, beddengoed en knuffels wassen op minimaal 60°.

Wanneer dit niet mogelijk is:
  • stomen
  • 2 dagen in een zak in de vriezer
  • 1 week in een afgesloten zak

• meubels, matrassen, autobekleding, vloerkleden enz. heel goed stofzuigen en de stofzuigerzak weggooien.
  • kammen en borstels goed schoonmaken door b.v. te ontsmetten met alcohol, 1 week in een afgesloten zak of uitkoken.

Het kammen dient op de volgende manier te gebeuren:
  • Was het haar en droog het met een handdoek
  • Leg een lichtgekleurde handdoek om de schouders
  • Kam het haar plukje voor plukje helemaal door b.v. met de nisska-kam (deze kamt ook de neten uit het haar)
Als er sprake is van veel neten kan het haar vooraf gespoeld worden met warme azijn, dan laten de neten gemakkelijker los.

Heel belangrijk: de kambehandeling moet dagelijks plaatsvinden gedurende 2 weken.